Saturday, June 19, 2010

Klmrin 19/06/2010 adalah besday org...memandangkan org dh borink nk mkn kek,org pn bt la fruit tart..menjadi beb...kalu korg nk try,amik la resepi kt bwh..mmg sedap...pastu org nk gtau nie...kalu susah sgt korang nk cr buah2an segar,pkai je yang dlm tin..ms org bt klmrin,org guna buah peach dn buah nenas yg dlm tin jer..satu tin ckup utk satu adunan kuih ni...buah kiwi lak korg beli 3biji jer pn dh ckup..strawberi la org guna yang kering punya..ada kwn beikan ms dia pergi Cameron Highland..buah2 ni potong la bg kecik2 ckit..pasti ckupnya...satu adunan ni blh dpt 60 biji fruit tart mcm dm pic org nie... kwn2 org mmg puji la sbb sdap..
blh bt niaga...huhu...msuk bakul angkt sndiri beb...slmt mencuba...
 
Fruit Tarts















BAHAN-BAHAN:
Pastry (Resepi Chef Anuar)320g butter
160g gula castor
1 st vanilla esen
sedikit garam
2 biji telur
500g tepung gandum


Filing Kastard500ml susu segar
3 atau 4 sudu tepung kastard
75 g gula halus
garam secukup rasa.


Bahan2 Lain
Coklat cair secukupnya
Buah2an segar (ikut kegemaran masing2)
Jem aprikot atau piping jelly (kalau suka)

CARA-CARA:

Utk Doh Pastri

Pukul butter bersama gula, esen vanilla, garam sehingga lembut (sekejap sahaja dan jgn sampai kembang nanti berminyak)
Masukkan telur dan kacau sehingga sebati
Masukkan tepung dan uli adunan sehingga menjadi doh. Kalau doh lembek, taruk tepung sedikit-sedikit. Doh sepatutnya lembut.
Dough di simpan dalam fridge selama 30 minit sebelum ditekan ke acuan.
Tekan doh pada acuan tart.
Bakar 170 degree Celcius selama 15 minit. Kemudian sejukkan sementara nak sediakan isian kastard.

Utk Filling Kastard

Masak semua bahan2 kedalam periuk dengan api yang sederhana dan kacau perlahan2 dan bila dah nampak nak likat cepat2 angkat. Jangan dimasak terlampau lama nanti jadi pudingle pulak.. Sapukan bhgn dalam kulit tat dgn sedikit coklat cair.
Paipkan dgn krim kastard tadi. Banyak atau sikit bergantung pada kehendak masing2.
Susun buah2an segar mengikut kreativiti masing2....tak kira buah2an tempatan atau buah2an import....Boleh juga disapu permukaan buah2an tadi dgn jem aprikot atau piping jelly utk nampak lebih berkilat dan masukkan kedalam peti ais utk mendapatkan rasa yg syedap.. ulala..


SELAMAT MENCUBA :) 

No comments:

Post a Comment